Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

DE 5 TIBETANSKE RITENE (UNGDOMSKILDEN)

I 1939 ble boken ”Ungdomskilden” av Peter Kelder gitt ut for første gang. Den fortalte historien om hans møte med en pensjonert britisk oberst som hadde lært om de tibetanske ritene i et kloster i Himalaya.

Boken fortalte om hvordan de tibetanske ritene kan styrke kropp, energi, fokus og ikke bare bremse aldringsprosessen, men til

en viss grad virke foryngende også.

I løpet av de påfølgende årene har folk rapportert om gode resultater på mange ulike områder: yngre utseende, bedre søvn, bedre energi, økt styrke og utholdenhet, bedre hukommelse, redusert behov for medisiner og forsinket sykdomsutvikling ved leddgikt og flere andre kroniske lidelser, bedre bevegelighet i rygg og ledd, bedre syn, vekttap, strammere hud, reduserte smerter, forbedret mental helse med mer.

De fem tibetanske ritene sies å stimulere chakraene (se nedenfor) som i sin tur påvirker kjertlene våre i det endokrine systemet. Hormonproduksjonen har mye å si for kroppens funksjoner, deriblant aldringsprosessen. Ved å utføre de tibetanske ritene regelmessig sørger man for å stimulere kroppens energier og kjemi slik at man blir sunnere både fysisk og psykisk.

I TCM (traditional chinese medicine) tilhører organene ulike element innen fem element teorien. De ulike elementene er ild, jord, metall, vann og tre. De ulike elementene er gjensidig avhengige av hverandre, og en ubalanse i den ene forplanter seg ofte til de andre.

På samme måte som et organ tilhører et element, tilhører det også et chakra. Chakraene er også knyttet til hverandre på samme måten.

Ved å utføre de tibetanske ritene regelmessig vil man arbeide i retning av en harmonisk og riktig flyt av energi i både chakraer og meridianer.

Viktig å vite! Personer med ulike tilstander eller lidelser anbefales å konsultere sin lege før de starter med ritene.

● Spør legen

For eksempel: MS, Parkinsons sykdom (eller lignende sykdommer), Ménières sykdom, svimmelhet (vertigo), de som tar medisiner som kan forårsake svimmelhet, forstørret hjerte, feil på hjerteklaff, magsår, nakkesmerter, høyt blodtrykk, fibromyalgi, ME (kronisk tretthetssyndrom), ulike typer prolaps, vært operert innen de siste 6 mnd, gravide, leddgikt, hyperthyreose (høyt stoffskifte), hatt hjerteinfarkt innen de siste 6 mnd, hjertesvikt, ryggplager, kronisk hodepine/migrene, epilepsi, svake magemuskler, smerter/plager i nakke/skulder eller arm, stivhet/svakhet i ben.

Ritene sies sette igang en avgiftning av kroppen, slik at giftstoffer som har samlet seg opp i organer, ledd mm gradvis skilles ut. Dette er en viktig årsak til at man bør øke mengden repetisjoner gradvis i henhold til retningslinjene. Det er derfor viktig at man sørger for å drikke nok væske (helst vann). Prøv å holde deg til ca 2 liter per dag, eller litt mer.

Da du er godt igang med ritene kan du oppdage at urinen blir mørkere og/eller at den lukter mer enn normalt. Det kan oppstå lett svie ved vannlatning og svetten kan lukte noe mer enn normalt i en kortere periode. Dette eller andre lettere forbigående plager kan oppstå som konsekvens av at kroppens avgiftingsprossess. Selv om disse plagene skal sees som normale og midlertidige, bør man konsultere sin lege for å få bekreftet at symptomene ikke har annen årsak som krever medisinsk behandling.

Det er bedre med ett besøk for mye til legen enn et for lite!

For enkelte kan en rite være vanskelig/umulig å utføre. Da vil man likevel oppnå gode resultater ved å utføre de andre fire ritene.

● Vær forsiktig!

Først og fremst må man sørge for at man ikke har et for glatt underlag da man gjør ritene. Det er fort gjort å skade seg dersom man sklir (gjelder spesielt 1, 4 og 5. rite!).

Belastningen på muskler og ledd kan bli for stor dersom man starter med et for stort antall repetisjoner av øvelsene.

Husk at kroppen vår er svært konservativ og har lite sans for endringer i livsstil. Derfor er det viktig å starte forsiktig slik at kroppen gradvis kan tilpasse seg. Unngå å gjøre brå bevegelser som f.eks å rykke hardt til da man beveger nakken ol.

Husk at dersom man presser seg for mye, vil ritene virke mot sin hensikt!

Personer som trener, eller som regner seg å være i alminnelig god form anbefales å starte på tre repetisjoner og øke med to for hver uke.

For de som er godt trent og har lang erfaring med yoga eller annen meditasjon, kan evt prøve å starte med fem eller maksimalt syv repetisjoner for så å øke med to ukentlig.

Personer som er overvektige eller i svært dårlig form bør starte med å gjøre kun en repetisjon av hver enkelt øvelse og/eller skifte ut enkelte av de mest krevende ritene med en alternativ rite, dette gjelder spesielt rite nr 2, 4 og 5. Deretter prøver man å øke med en repetisjon for hver uke.

NB! Øk med maksimalt 2 repetisjoner per gang/uke, og kun dersom du føler deg moden for det!

Det viktigste med ritene er at man ikke overbelaster seg. Man vil ha godt utbytte av ritene selv om man kun gjør noen få.

Ha tålmodighet og la ritene sakte bli en del av ditt daglige rituale.

● Aldri gjør mer enn 21 repetisjoner!

Dette vil virke mot sin hensikt. Mange har brent seg på dette tidligere i den tro at de skulle oppnå enda bedre resultater.

Dersom man ønsker å få mer trening ut av ritene kan man gjøre de raskere, men ikke øk antallet! Alternativt kan man selvfølgelig gjøre ritene ved flere anledninger i løpet av dagen, eller at man gjør annen trening før eller etter ritene.

ikke gjøre samme antall hver dag!

Har man dårlig tid en dag kan man godt ta f.eks bare 7 repetisjoner av hver rite for å bli raskere ferdig. Dette er helt greit så lenge man i stor grad sørger for å følge et opplegg med et bestemt antall repetisjoner.

Har man tatt en lengre pause fra ritene, bør man redusere mengden repetisjoner fra det man hadde før pausen og gradvis bygge opp antallet igjen.

● Vær tålmodig!

Ikke bruk for mye fokus på de ønskede resultater i begynnelsen. Resultatene kommer sakte og sikkert dersom man følger retningslinjene.

Endringer kommer gravdis, og ofte venner man seg til forbedringene uten å legge særlig merke til dem. Det er først hvis du tar en lengre pause at du vil merke forskjellen.

● Pass på håndleddene!

Det er ikke uvanlig at man kan få vondt i håndleddene. Gå forsiktig fram eller ta en pause og se om det går over.

Et godt tips for de som sliter med vonde håndledd (og er sterke nok!) er å alternativt bruke et mykt underlag, og prøve å knytte nevene og støtte seg på knokene da man utfører 4. og evt 5. rite.

● Pust riktig!

Ved utførelsen av alle ritene er det særdeles viktig å puste riktig. Riktig pust er at man puster inn gjennom nesen og ut gjennom munnen med leppene formet som en O (dvs. at munnen er formet som om vi skal uttale bokstaven O).

Det er viktig å få med seg når man puster inn/ut ved utførelsen av hver enkelt rite, slik at man utfører dem på riktig måte. Jo dypere pust, jo bedre.

Kjenn at pusten fyller mageområdet først, deretter lunge og bryst. Pusten skal “helt ned!”

Har man dårig pust og sliter med å utføre det helt “etter boka”, skal man bare gjøre så godt man kan. Etterhvert som man utfører ritene finner pusten ofte den riktige rytmen av seg selv.

VIKTIG !

MELLOM HVER RITE, STÅ OPP, LA HENDENE HVILE PÅ HOFTENE OG PUST DYPT INN OG UT 2-3 GANGER. FORTSETT SÅ MED NESTE RITE.

De 5 Ritene

Den 1. riten skal stimulere alle chakraene og sette fart på virvelstrømmene. 

Rite nr 1 

Stå i oppreist stilling med strake armer rett ut til siden slik at håndflatene vender nedover. Deretter skal du snurre rundt fra venstre mot høyre (med klokka/sola). Man skal snurre maksimalt 21 runder (en runde = 360 grader).

Pust normalt imens du utfører riten.

Den 1. riten skal stimulere alle chakraene og sette fart på virvelstrømmene. Gjenta riten maksimalt 21 ganger.NB! Mange blir svært svimle da de utfører denne riten. Det er derfor viktig å sørge for god plass rundt seg så man ikke slår borti noe eller faller og slår seg. Tilpass farten til det som føles naturlig. Man skal kun snurre til man føler lett svimmelhet. Blir man likevel veldig svimmel, bør man sette/legge seg ned litt.

Avslutt med pusteøvelsen.

Rite nr 2

Utføres liggende på ryggen (gjerne på et mykt underlag). Hendene skal ligge langs siden med håndflatene ned og fingrene samlet.

Pust godt inn gjennom nesen mens du løfter hodet og fører haken mot brystet samtidig som beina løftes med strake knær til de står rett opp (man kan føre bena lengre opp mot hodet, men da skal knærne være strake).

Senk hodet og beina samtidig imens du puster ut gjennom munnen.

Pust ut

Pust inn

Gjenta riten maksimalt 21 ganger og avslutt med pusteøvelsen. Den 2. ritenstimulerer spesielt de fem nederste chakaraene.

NB! Denne riten kan være svært krevende for korsryggen. Gå forsiktig fram og bøy knærne hvis nødvendig. Det viktigste er at man gjør sitt beste og ikke presser seg for mye.

Man kan avlaste ryggen litt dersom støtter seg mer på armene ved å legge dem tettere inntil kroppen og ha hendene litt inn under setemusklene.

Rite nr 3

Still deg på kne (gjerne på et mykt underlag) støttet med undersiden av tærne mot gulvet. Hold tak i baksiden av lårene, rett under setemuskulaturen.

Bøy hodet framover slik at haken føres inn mot brystet, før du puster dypt inn gjennom nesen imens hodet og overkroppen bøyes bakover (slipp skuldrene bakover slik at det åpner opp i bryst og halsområdet). Pust ut imens du løfter hodet og overkroppen opp til utgangsstillingen igjen. Det er også mulig å gjøre riten med hendene hengende langs siden for slik å lettere få senket skuldrene og “åpne” opp bryst- og hals området. Det er en fordel å bruke lårene til å støtte seg opp, ikke minst for å lettere holde balansen og finne den ideelle rytmen.  

Pust ut

Pust inn

Gjenta riten maksimalt 21 ganger og avslutt med pusteøvelsen.Den 3. riten stimulerer spesielt fjerde og femte chakra.Etterhvert som man gjør denne riten kan man prøve å gjøre den med lukkede øyne.

Rite nr 4

Sitt på gulvet med rak rygg og beina strakt ut foran deg. Det skal være litt avstand mellom dem (ca 30 cm). Håndflatene støttes på gulvet ved siden av hoftene.Bøy hodet framover slik at haken hviler mot brystet, før du puster kraftig inn gjennom nesa imens du løfter kroppen slik at knærne bøyer seg og kroppen holdes oppe av armer og ben. Slik kommer man opp i en stilling som ligner en bro, der overkroppen og lårene ligger paralellt med gulvet.Da du kommer opp skal du holde pusten et øyeblikk imens du strammer alle musklene i kroppen. Pust ut gjennom munnen idet du slapper av i musklene og senker deg tilbake til utgangsstillingen igjen.

Pust ut

Pust inn

Gjenta riten maksimalt 21 ganger.Den 4. riten stimulerer alle syv chakraer.Denne riten oppleves som spesielt krevende for mange. Vær forsiktig og gjør så godt du kan. Det er viktig å vite at mange eldre mennesker som opplevde denne riten som “umulig”, senere har mestret den etter et par måneder. Det viktigste er at man starter forsiktig og følger kroppens naturlige progresjon. Man vil få stort utbytte av riten selv om man ikke gjør den “perfekt”. Riten kan være svært vanskelig for håndleddene til enkelte. De som kan kan heller prøve å gjøre den på knokene.

Rite nr 5

Støtt deg på håndflatene og undersiden av tærne med strake armer og ben slik at ryggen blir svai. Det skal være ca 30 cm avstand mellom armer og ben (det som føles naturlig...).Start øvelsen med å løfte hodet tilbake (slik at du ser opp i taket) før du puster dypt inn gjennom nesen imens du løfter kroppen opp i en “omvendt v-form” og fører haken inn mot brystet. Pust ut idet du senker kroppen tilbake til utgangsstillingen. Stram sete- og underlivsmusklene et kort øyeblikk, før du slapper av og gjentar riten.Armer og ben bør være så strake som mulig under hele øvelsen.Ved utførelsen av denne riten vil man raskt oppleve fordelen av å puste riktig med dype åndedrag. 

Pust ut

Pust inn

Gjenta riten maksimalt 21 ganger og avslutt med pusteøvelsen.Den 5. riten arbeider spesielt med første, andre, sjette og sjuende chakra.Denne riten er også svært vanskelig for mange.Dette er i likhet med den 4. riten en øvelse som kan være vanskelig for enkeltes håndledd. Alternativt kan man vurdere om man skal støtte seg på knokene istedet.

Pust ut

Pust inn

0